Małgorzata Gutowska-Adamczyk i Wydawnictwo Nasza Księgarnia zapraszają do lektury!

Wśród książek Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk znajdziecie powieści obyczajowe, historyczne, groteskę, powieść autobiograficzną. Zapraszamy do lektury!



poniedziałek, 8 października 2012

Cukiernia Roku 2012

Dziś miałam rozpocząć prezentację Waszych zgłoszeń do naszego plebiscytu na Cukiernię Roku 2012, niestety tylko jedno zgłoszenie spełniło wymogi formalne.
Dlatego też po telefonicznym uzgodnieniu z Autorką, która była pomysłodawczynią tego konkursu, ogłaszam Cukiernię państwa Szczerbińskich ze Słubic Cukiernią Roku 2012!

Cukiernię zgłosiła Kasia Malczewska, przeczytajcie, co napisała:


Witam Państwa serdecznie, poniżej przedstawiam mojego kandydata na otrzymanie statuetki cukiernia roku.




Już czytając książki Pani Małgorzaty Gutowskiej - Adamczyk na przedstawioną rodzinną cukiernię Hryciów wyobrażałam sobie cukiernię rodziny Szczerbińskich ze Słubic w województwie Lubuskim. Prawdą jest, iż owa cukiernia nie mieści się w uroczej kamienicy a w nowym, parterowym budynku, jednak cukiernię Szczerbińscy i Pod Amorem łączy wiele. Przede wszystkim obie istnieją na rynku od kilkudziesięciu lat i obie prowadzone są przez następne pokolenie cukierniczych mistrzów.


Cukiernia Szczerbińscy powstała w 1967 r. Pierwszą jej siedzibą był lokal położony w miejscowości Ośno Lubuskie, 10 lat później przeniesiono ją do Słubic gdzie istnieje do dziś. W ciągu tych wszystkich lat lokal był kilkakrotnie remontowany i jego oblicze się zmieniało. Jedno pozostaje niezmienne - cudowne wypieki, które są tam tworzone.
Lokal znajduje się w nowym budynku, naprzeciwko parku. Wnętrze (niedawno remontowane i powiększane) jest urządzone bardzo gustownie, ma kojarzyć się w wnętrzem pałacowym. Na miejscu można wypić dobrą kawę, herbatę i inne gorące i zimne napoje. Latem uruchamiany jest również tzw. ogródek. Cukiernia znana jest także ze swoich lodów, które zawsze są świeże, puszyste i z najlepszych składników. Można wyczuć w ich składzie jajka i śmietanę.

Specjalność cukierni trudno wybrać, każdy klient znalazłby pewnie coś innego, gdyż gusta są różne. Ja sama zachodzę po kruchą babeczkę z owocami i masą budyniową, dla narzeczonego kupuję pączka z pianką czekoladową. Do specjalności zakładu należą bezsprzecznie torty i sękacz oraz w sezonie... jagodzianki :). Zupełnie takie jak te z cukierni Pod Amorem.
Całe miasto zajada się drożdzowymi bułkami z ciągnącym lukrem i obłędnie jagodowym wnętrzem. Nadzienia jest bardzo dużo i trzeba uważać żeby nie zabrudzić sobie bluzki lub spodni. Wszyscy cały rok na nie czekają, nikt nie chce się przyznać ile tych bułeczek pochłania w ciągu sezonu (bo pewnie jest tego cała armia).
Co roku na tłusty czwartek cukiernia zaprasza do pączkowej zabawy, trzeba uważać na zęby, ponieważ można natrafić w jego wnętrzu na prawdziwy złoty pierścionek.


Kasi bardzo dziękujemy za zgłoszenie, Państwu Szczerbińskim serdecznie gratulujemy i nie mamy wątpliwości, że nasza symboliczna nagroda trafia w godne ręce. Przy okazji wizyty w Słubicach z pewnością wpadniemy skosztować tych wspaniałych smakołyków!

Mamy również nadzieję, że poszukując Cukierni Roku 2013 otrzymamy więcej zgłoszeń...

Życzymy Wam pogodnego tygodnia!
Agata z zespołem WNK

1 komentarz: