Tak naprawdę nie wiem, czy to chińska latarnia, tak mi się skojarzyło, kiedy patrzyłam na zdjęcie przysłane nam przez Joannę Wachowską.
Dziś zatem przepis na kolejne ciasto z dynią, tym razem muffiny. Joanna napisała:
Witam
serdecznie,
muffiny często goszczą na mym stole.To z czego je wykonuję zależy w dużej mierze od pory roku. Latem piekę muffiny z truskawkami, malinami, wiśniami.
Jesienią dominującym składnikiem są jabłka, dynie. Zimą, wiosną zaś z żurawiną, marchwią czy orzechami.
Staram się używać do wypieków mąki razowej, brązowego cukru, miodu, przypraw, aby wypieki były nie tylko smaczne, ale również zdrowe i wartościowe.
Muffiny świetnie sprawdzają się jako prezent czy upominek, który możemy wręczyć rodzinie czy znajomym podczas odwiedzin lub Świąt.
Teraz przejdę do przepisu na dyniowe muffiny.
Składniki:
200 g startej dyni (średnie oczka)
200 g mąki (ja używam pszennej razowej)
3 duże jajka
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
kilka kropel aromatu waniliowego
muffiny często goszczą na mym stole.To z czego je wykonuję zależy w dużej mierze od pory roku. Latem piekę muffiny z truskawkami, malinami, wiśniami.
Jesienią dominującym składnikiem są jabłka, dynie. Zimą, wiosną zaś z żurawiną, marchwią czy orzechami.
Staram się używać do wypieków mąki razowej, brązowego cukru, miodu, przypraw, aby wypieki były nie tylko smaczne, ale również zdrowe i wartościowe.
Muffiny świetnie sprawdzają się jako prezent czy upominek, który możemy wręczyć rodzinie czy znajomym podczas odwiedzin lub Świąt.
Teraz przejdę do przepisu na dyniowe muffiny.
Składniki:
200 g startej dyni (średnie oczka)
200 g mąki (ja używam pszennej razowej)
3 duże jajka
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
kilka kropel aromatu waniliowego
Do posypania: cukier brązowy wymieszany z mielonymi orzechami.
Musimy przygotować 2 miski. W jednej mieszamy wszystkie suche
składniki (mąkę, cukier, proszek, sodę, sól, cynamon), w drugiej mokre (jajka,
olej, dynię, miód).
Następnie łączymy składniki z obu misek. Mieszamy najlepiej widelcem,
jedynie do połączenia składników.
Ciasto wkładamy do foremek, posypujemy cukrem wymieszanym z orzechami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C 25-30 minut. Najlepiej wykonać test
patyczkiem czy muffiny są dobrze upieczone.
Pozdrawiam
Joanna Wachowska
ps. w załączniku zdjęcia muffin w jesiennych aranżacjach
Aranżacje nam się bardzo podobały! To, że ciastka są ekologiczne również! Mam nadzieję, że przepis na muffiny z dynią zagości w podręcznych książkach kucharskich wszystkich czytelniczek "Cukierni"! Dynia to bardzo zdrowe i bardzo niedocenione warzywo.
Pozdrawiam Was wszystkich w poniedziałek i przypominam, że do 7 grudnia możecie spróbować swych sił w konkursie wiedzowym z "Podróży do miasta świateł". Nagroda główna to weekend w Paryżu dla dwóch osób, warto o niego zawalczyć!
W imieniu zespołu WNK,
Agata
Pięknie wyglądają.Na prewno spróbiuję upiec.
OdpowiedzUsuńPolecam nie są pracochłonne, a przy tym smaczne.
OdpowiedzUsuń