Małgorzata Gutowska-Adamczyk i Wydawnictwo Nasza Księgarnia zapraszają do lektury!

Wśród książek Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk znajdziecie powieści obyczajowe, historyczne, groteskę, powieść autobiograficzną. Zapraszamy do lektury!



czwartek, 26 kwietnia 2012

Mazurek orzechowy i baba wielkanocna Ani


Ania Cichal zaprasza nas dziś na swój mazurek orzechowy.  



Składniki ciasta:

*15 dag orzechów
*15 dag masła
*8 łyżek cukru
*5 łyżek mąki
* 3 białka
* tłuszcz i bułka tarta do formy

Składniki polewy:

*3 żółtka
*8 łyżek cukru i cukier waniliowy
*1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
* orzechy do dekoracji

 Orzechy zemleć,masło utrzeć do białości dodając do tego cukier, wymieszać delikatnie dodając do utartego masła na przemian przesianą mąkę,pianę i mielone orzechy. ciasto włożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą piec ok 30 min w średnio gorącym piekarniku. przygotować polewę: żółtka utrzeć z cukrami dodając mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Upieczone ciasto natychmiast nasmarować polewa i udekorować orzechami i ponownie wstawić do piekarnika na 3-4 minuty.


Baba wielkanocna

składniki:
* 4 jajka
*1 szklanka cukru
*2 budynie bananowe
* 330 g mąki pszennej
*300 ml jogurtu naturalnego
* 200 ml oleju
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Białka ubic na sztywną pianę dodać cukier, zółtka i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem d/p. Do masy jajecznej dodawać naprzemian mąkę, jogurt olej. Ciasto wyłozyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą formy piec ok 45 min w 180 stopniach.

Pozdrawiam
Anna Cichal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz