Małgorzata Gutowska-Adamczyk i Wydawnictwo Nasza Księgarnia zapraszają do lektury!

Wśród książek Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk znajdziecie powieści obyczajowe, historyczne, groteskę, powieść autobiograficzną. Zapraszamy do lektury!



sobota, 17 września 2011

Joanny szarlotka z kremem

Witam Pani Małgorzato
Szarlotki, ciasta z jabłkami w każdej postaci uwielbiam od zawsze. Niestety moją miłość do tych ciast nie podzielają domownicy, dlatego piekę często szarlotkę w wersji mini czyli jabłka zawijane w kruchym cieście. Smakują jak tradycyjna szarlotka, a można je wykonać w ilości odpowiadającej potrzebie jednej czy dwóch osób.
                     



Jabłka w kruchym cieście.

                25 dag mąki
                12,5 dag masła
                1 żółtko
                2 łyżki cukru
                szczypta soli
                60 ml zimnej wody
                2-3 jabłka( w zależności od wielkości)
                miód
                cynamon
                cukier puder do posypania

         Przesiać mąkę, połączyć z cukrem i solą. Dodać żółtko, masło i połowę wody. Wyrobić szybko palcami. Dolać resztę wody, wyrobić aby powstało elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 2 godziny. W tym czasie obrać jabłka ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. W wgłębienie po wydrążeniu, włożyć łyżeczkę miodu, posypać cynamonem.Chłodne ciasto podzielić na 4-6 kulek(w zależności od ilości jabłek). Każdą kulkę rozwałkować, następnie zawinąć ciastem przygotowane połówki jabłek. Zapakowane jabłuszka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. pół godziny. Ciasto powinno być rumiane. Po upieczeniu posypać pudrem cukrem, podawać z lodami lub kremem waniliowym.

                                                   Pozdrawiam
                                               Joanna Wachowska

I my pozdrawiamy, życząc miłego weekendu Asi i wszystkim naszym Gościom. Upieczcie dziś szarlotkę i cieszcie się życiem tego pięknego dnia!

Pozdrawiam,
Agata

1 komentarz: