Niestety, w mailu zabrakło przepisu, prosimy więc, abyś Sabinko, jeśli to przeczytasz, dopisała go w komentarzu. Oto kolejne pyszne zdjęcie:
Musicie przyznać, że skubaniec prezentuje się smakowicie!
Czy nie pociekła Wam ślinka?
Miłej niedzieli,
Agata
Śmieszny, bo jeszcze był gorący jak robiłam zdjęcia :) Jednak musiałam, bo inaczej pewnie nie doczekałby sesji :) Był pycha :)
OdpowiedzUsuńUproszczony i szybki "skubaniec"
Ciasto:
1/2 kostki margaryny + 1 łyżka
3 jajka (żółtka)
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
Wyrobić ciasto i włożyć na 20 minut do lodówki.
Piana:
1/2 szklanki cukru
3 białka
Ubić na sztywną pianę
Owoce: w tym przypadku dość duże truskawki, ale mogą być również inne owoce.
Ciasto podzielić na dwie części: większą i mniejszą.Tę większą wykleić dno wysmarowanej i wysypanej mąką lub bułką tartą dno blaszki. Z drugiej części poszarpać ciasto na te zakryte dno, lecz troszkę zostawić jeszcze na wierzch placka. Ułożyć owoce. Przykryć je pianą z białek.Na wierzch poszarpać resztę pozostałego ciasta.
Piec ok 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Smacznego.
Pozdrawiam cieplutko,
Sabina
Przepis jest na małą blaszkę.
OdpowiedzUsuńS.