Aż ślinka cieknie na myśl o tym, jak smakują truskawki na biszkopcie, zanurzone w pusznym słodkim kremie!
Natalia nie przysłała dokładnego przepisu, napisała do nas jedynie:
Przesyłam zdjęcia do konkursu truskawkowego. Moje ciasto to
"Truskawkowe serce" - puszysty biszkopt z kremem śmietanowo -
truskawkowym i oczywiście z truskawkowym
sercem, zadowoli podniebienie każdego ciastożercy :-)))pozdrawiam Natalia
Stasyszyn
Prosimy, Natalio, abyś w komentarzu zechciała uzupełnić przepis, być może nasi goście chcieliby wykonać Twoje ciasto w swoich domach?Tu jeszcze jedna fotografia pysznego podwieczorku z ciastem truskawkowym w roli głównej oraz książką, jako nieodzownym elementem popołudniowej przyjemności:
Ciastożercy dziękuja Natalii i czekają na inne wcielenia truskawki. Mistrzynie cukiernicze, do dzieła! Macie jeszcze cały weekend!
Pozdrawiam,
Agata
Truskawkowe serce
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 g śmietany 30%
- ok. 1 kg truskawek
Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać szklankę cukru cały czas ubijając. Kolejno dodawać żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do natłuszczonej formy. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni.
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Kremówkę ubić. Tężejącą galaretkę dodać do ubitej kremówki i zmiksować. Do masy włożyć ok. 30 dag truskawek pokrojonych w małe cząstki.
Biszkopt przekroić na dwie części. Przełożyć większą częścią masy truskawkowej. Pozostałą część masy wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć serce z truskawek. Smacznego :-)