Małgorzata Gutowska-Adamczyk i Wydawnictwo Nasza Księgarnia zapraszają do lektury!

Wśród książek Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk znajdziecie powieści obyczajowe, historyczne, groteskę, powieść autobiograficzną. Zapraszamy do lektury!



czwartek, 28 lutego 2013

Na otarcie łez - zawijaniec Basi

Wracamy do naszego konkursu walentynkowego.
Nie cieszył się on tak dużym powodzeniem, jak paryski, pojawiły się jednak ciekawe propozycje ciast i ładne zdjęcia. Dzisiejsze dedykujemy wszystkim bliskim naszemu sercu konkursowiczom paryskim, którym nie udało się wygrać książki.



Basia napisała do nas:

Witam,

Chciałabym zgłosić swoją potrawę do konkursu walentynkowego. Rzeczywiście bardzo pasuje do dobrego wytrawnego wina i kwiatów róży :-) 14 lutego to dla mnie nie tylko Walentynki, ale rocznica mojego ślubu w tym roku była już czwarta.

 
"Zawijaniec"

Ciasto francuskie 1 szt

Ok. 0,5kg mięsa mielonego z szynki

1 puszka kukurydzy lub groszku zielonego

1-2 papryki pokrojone w kosteczkę

1 cebulka pokorojona w kostkę

ok. 25 dkg pieczarek pokrojonych w paski

2 serki topione śmietankowe,

10 dkg sera żółtego

sos pomidorowy

przyprawy

sosy dodatkowe: zachęcający czosnkowy i pomidorowy

Mięso, warzywa należy podgotować w małej ilości wody. Gdy już będzie wszystko miękkie należy dodać pozostałe składniki, serki topione i żółty i doprawić przyprawami i sosem pomidorowym do smaku, Masa ta powinna być jak najbardziej gęsta. Po ugotowaniu należy ja wystudzić. Następnie rozwinąć ciasto francuskie (najwygodniej gotowe) rozłożyć pośrodku masę i zawinąć ją w ciasto jak roladę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 0,5 godziny, 200stC.

Podawać należy jako ciepłe danie z sosami, wytrawnym winem i w dobrym towarzystwie - smacznego ;-)

Oto, jak Basia rozpieszcza swojego męża! Wy też możecie spróbować! 

Basi bardzo dziękujemy za ten ciekawy przepis! Informuję też, że nagrody pakujemy powoli i wkrótce rozpoczniemy wysyłkę!

Miłego weekendu!
Agata 
 

2 komentarze: