Nie cieszył się on tak dużym powodzeniem, jak paryski, pojawiły się jednak ciekawe propozycje ciast i ładne zdjęcia. Dzisiejsze dedykujemy wszystkim bliskim naszemu sercu konkursowiczom paryskim, którym nie udało się wygrać książki.
Basia napisała do nas:
Witam,
Chciałabym zgłosić swoją potrawę do konkursu walentynkowego. Rzeczywiście bardzo pasuje do dobrego wytrawnego wina i kwiatów róży :-) 14 lutego to dla mnie nie tylko Walentynki, ale rocznica mojego ślubu w tym roku była już czwarta.
"Zawijaniec"
Ciasto francuskie 1 szt
Ok. 0,5kg mięsa mielonego z szynki
1 puszka kukurydzy lub groszku zielonego
1-2 papryki pokrojone w kosteczkę
1 cebulka pokorojona w kostkę
ok. 25 dkg pieczarek pokrojonych w paski
2 serki topione śmietankowe,
10 dkg sera żółtego
sos pomidorowy
przyprawy
sosy dodatkowe: zachęcający czosnkowy i pomidorowy
Mięso, warzywa należy podgotować w małej ilości wody. Gdy już będzie wszystko miękkie należy dodać pozostałe składniki, serki topione i żółty i doprawić przyprawami i sosem pomidorowym do smaku, Masa ta powinna być jak najbardziej gęsta. Po ugotowaniu należy ja wystudzić. Następnie rozwinąć ciasto francuskie (najwygodniej gotowe) rozłożyć pośrodku masę i zawinąć ją w ciasto jak roladę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 0,5 godziny, 200stC.
Podawać należy jako ciepłe danie z sosami, wytrawnym winem i w dobrym towarzystwie - smacznego ;-)
Ale apetyczne danie!
OdpowiedzUsuńPyszne, naprawdę pyszne
OdpowiedzUsuń