Małgorzata Gutowska-Adamczyk i Wydawnictwo Nasza Księgarnia zapraszają do lektury!

Wśród książek Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk znajdziecie powieści obyczajowe, historyczne, groteskę, powieść autobiograficzną. Zapraszamy do lektury!



wtorek, 5 marca 2013

Francuskie faworki z wiórkami kokosowymi


Małgosia, którą pamiętacie z konkursu paryskiego, przysłała nam też najkrótszy przepis na pyszny słodki wypiek z ciasta listkowego, jak czasem nazywa się ciasto francuskie.
Oto on: 





Z okazji Tłustego Czwartku postanowiliśmy znaleźć dla niego kolejne zastosowanie i tak powstały...francuskie chrusty z wiórkami kokosowymi :-) PYCHOTKA

 
 
 

Domyślamy się, że z rozmrożonego ciasta należy wyciąć wydłużone prostokąty, naciąć w środku i przeciągnąć jeden koniec przez nacięcie, a potem posmarować rozmąconym jajkiem, posypać wiórkami, a na koniec upiec?

Jeśli zrobiłyśmy błąd w rozumowaniu, prosimy Cię, Małgosiu, o komentarz.

Pozdrawiamy, dwie Agaty z NK

3 komentarze:

  1. Oczywiście, macie rację :-) ,tylko zamiast rozmąconym jajkiem,chrusty posmarowałam...miodem,który się pysznie skarmelizował i rozsiewał niesamowity zapach...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na to bym nie wpadła, ale pomysł jest przedni i wart reklamowania! A jak długo pieczesz? Na oko, czy masz jakiś określony czas?

      Usuń
    2. Przepraszam,ze odpisuje dopiero dzis,ale praca,obowiazki...
      Ja ciasto francuskie zawsze wkladam do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika(najlepiej z termoobiegiem) i trzymam ok.15-20 minut :-)
      Korzystajac z okazji dziekuje za fragment Rozy,cudny...szkoda,ze taki krociutki .
      Pozdrawiam i zycze usmiechu w ten zimowy pierwszy dzien wiosny :-)

      Usuń