Małgorzata Gutowska-Adamczyk i Wydawnictwo Nasza Księgarnia zapraszają do lektury!

Wśród książek Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk znajdziecie powieści obyczajowe, historyczne, groteskę, powieść autobiograficzną. Zapraszamy do lektury!



środa, 7 listopada 2012

Joli ciasto z dynią


W ten chłodny poranek, kiedy w dodatku poznaliśmy wyniki wyborów prezydenckich w Stanach Zjednoczonych, ogrzejmy się choćby myślą o pysznym cieście z dynią, jakie dla nas upiekła bywalczyni tego bloga i uczestniczka naszych konkursów - Jola Prusakowska ze Szczecina.
Jola napisała:

Trochę przez przypadek powstało to ciasto. Jest naprawdę pyszne i robi się je piorunem!! Miałam przepis na marchewkowe ciasto i postanowiłam zrobić takie samo, a nawet lepsze tylko z dyni. Wyszło i jest numerem jeden w moim domu od jakiegoś czasu.



Składniki
3 szklanki dyni utartej na tarce jarzynówce
4 jaja
1,1/2 szklanki oleju
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dużych jabłek pokrojonych w kostkę
orzechy i rodzynki jeśli ktoś lubi

Jaja ucieramy z cukrem na puch.Dodajemy mąkę, olej, sodę i proszek do pieczenia. Potem dodajemy dynię. Wszystko robimy robotem!! Gdy ciasto wydaje się gęstawe proszę się nie martwić.Na koniec dodajemy jabłka i mieszamy już łyżką tak by równo się rozłożyły w cieście. Można dodać inne bakalie. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

JOLA PRUSAKOWSKA


Rzeczywiście, przepis wydaje się prosty. Dynia z pewnością pięknie zabarwiła ciasto. Jest tania i zdrowa, zachecamy więc wszystkie bywalczynie tego bloga do wypróbowania przepisu.
Czekamy na kolejne wypieki!
Miłego dnia,
Agata z zespołem WNK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz