
Małgorzata Gutowska-Adamczyk i Wydawnictwo Nasza Księgarnia zapraszają do lektury!
Wśród książek Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk znajdziecie powieści obyczajowe, historyczne, groteskę, powieść autobiograficzną. Zapraszamy do lektury!
niedziela, 29 kwietnia 2012
Henry Miller o czytelnikach, czyli konkurs na długi weekend
W "Książkach mojego życia" Henry Miller powiedział:
"I choć czytanie na pierwszy rzut oka może nie wydawać się aktem stworzenia, jest nim w głębokim sensie tego słowa. Książka umarłaby bez entuzjastycznego czytelnika, który w rzeczywistości jest odpowiednikiem autora i bardzo często jego utajonym rywalem. Człowiek, który rozgłasza dobre słowo, pomnaża nie tylko życie omawianej książki, ale i sam akt tworzenia. Tchnie duszę w innych czytelników. Wszędzie podtrzymuje twórczego ducha. Dobry czytelnik, podobnie jak dobry autor, wie bowiem, że wszystko wypływa z tego samego źródła. Wie, że nie mógłby uczestniczyć w osobistym przeżyciu autora, gdyby sam nie składał się z identycznej substancji."
Ta głęboka prawda, często przez nas niedostrzegana, jest jedną z sił napędowych czytelnictwa. Chcemy się dzielić naszymi czytelniczymi doświadczeniami z koleżanką, mamą, przyjaciółką, siostrą.
Opowiedzcie w komentarzach do tego posta, z kim podzieliliście się "Cukiernią", komu ją poleciliście. Może pamiętacie okoliczności?
Zostawiajcie wieści tu lub na naszym profilu facebookowym, gdzie już trwa dyskusja.
Najciekawsze nagrodzimy! Macie czas do niedzieli, 6 maja.
Niecierpliwie czekamy na Wasze opowieści! Miłego majowego wypoczynku życzy Wam
Agata z zespołem Naszej Księgarni
piątek, 27 kwietnia 2012
Majowe spotkania autorskie Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk
7.05
godzina 16:00
Miejsko-Gminna Biblioteka Publiczna w Janikowie
ul.Dworcowa 1
88-160 Janikowo
godzina 18:30
Rejonowa Biblioteka Publiczna w Szubinie
ul.Kcyńska 11
89-200 Szubin
8.05
godzina 14:00 - spotkanie dla młodzieży
godzina 18:00 - spotkanie dla dorosłych
Biblioteka Publiczna Miasta i Gminy we Wrześni
ul. Dzieci Wrzesińskich 13
62-300 Września
9.05
godzina 10:00
Biblioteka Publiczna Gminy Stare Miasto - Filia w Liścu Wielkim
ul. Rubinowa
62-571 Stare Miasto
godzina 12:00
Żychlin
godzina 18:30
Biblioteka Publiczna Gminy Stare Miasto
ul. Główna 16
Stare Miasto
10.05
godzina 10:00
godzina 12:00
Dom Kultury "Bajka"
os. Wichrowe Wzgórze 124
61- 699 Poznań
godzina 18:00
Księgarnia " z Bajki"
os. Przyjaźni 125
Poznań
13.05
godzina 12:00 - 13:00 stoisko PWN, A131
godzina 13:15 - 14:30 stoisko Granic.pl C397
Warszawskie Targi Książki, Warszawa Pałac Kultury i Nauki
15.05
godzina 10:00
Gimnazjum Gminne w Kołbieli
godzina 12:00
Gimnazjum Gminne
ul. Warszawska 78a
05- 311 Dębe Wielkie
22. 05
godzina 10:00
Miejskie Gimnazjum w Zielonce
ul. Łukasińskiego 1/3
Zielonka
25.05
godzina 17:00 - spotkanie dla dorosłych
Biblioteka Gminna (budynek Urzędu Gminy)
ul. Długa 20
96-514 Rybno
29.05
godzina 12:00 - spotkanie dla młodzieży
Powiatowa Biblioteka Publiczna
ul. Żwirki i Wigury 4
98-200 Sieradz
godzina 18:00 - spotkanie dla dorosłych
Powiatowa Biblioteka Publiczna
ul. Żwirki i Wigury 4
98-200 Sieradz
31.05
godzina 17:00
Szkoła Artystyczna Ełckie Centrum Kultury
ul. Wojska Polskiego 47
19-300 Ełk
godzina 19:00
Miejski Dom Kultury
ul. Wojska Polskiego 20
Grajewo
W imieniu Wydawnictwa Nasza Księgarnia oraz Autorki, serdecznie zapraszam!
Agata
Rozwiązanie konkursu na wielkanocne wypieki
Drogie uczestniczki konkursu na babki i mazurki!
Wasze wypieki wyglądają pięknie i wyobrażamy sobie, że były bardzo smaczne.
Jury postanowiło nagrodzić drobnymi upominkami autorki wszystkich opublikowanych na blogu babek i mazurków.
Proszę o przesłanie Waszych adresów na: a.napiorska@nk.com.pl
W temacie napiszcie: konkurs - wielkanocne wypieki
Miłego dnia,
Agata
Wasze wypieki wyglądają pięknie i wyobrażamy sobie, że były bardzo smaczne.
Jury postanowiło nagrodzić drobnymi upominkami autorki wszystkich opublikowanych na blogu babek i mazurków.
Proszę o przesłanie Waszych adresów na: a.napiorska@nk.com.pl
W temacie napiszcie: konkurs - wielkanocne wypieki
Miłego dnia,
Agata
Małgorzata Gutowska-Adamczyk rozmawia...
Kilka dni temu nakładem PWN ukazała się książka, w której Autorka "Cukierni Pod Amorem" prowadzi ze swoimi Czytelniczkami dyskusję o życiu .
Miło nam, że wokół naszej książki wytworzyła się tak życzliwa i pełna wzajemnego zrozumienia społeczność.
W oczekiwaniu na "Podróż do miasta świateł" być może zechcecie zajrzeć do środka. Przed nami długi weekend, zapraszam do lektury tej, a także innych naszych pozycji, które znajdziecie na www.nk.com.pl.
Życzę miłej rozrywki i owocnych przemyśleń,
Agata
czwartek, 26 kwietnia 2012
Mazurek orzechowy i baba wielkanocna Ani
Ania Cichal zaprasza nas dziś na swój mazurek orzechowy.
Składniki ciasta:
*15 dag orzechów
*15 dag masła
*8 łyżek cukru
*5 łyżek mąki
* 3 białka
* tłuszcz i bułka tarta do formy
Składniki polewy:
*3 żółtka
*8 łyżek cukru i cukier waniliowy
*1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
* orzechy do dekoracji
Baba wielkanocna
składniki:
* 4 jajka
*1 szklanka cukru
*2 budynie bananowe
* 330 g mąki pszennej
*300 ml jogurtu naturalnego
* 200 ml oleju
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozdrawiam
Anna Cichal
środa, 25 kwietnia 2012
Krysia zaprasza na babkę kakaową z nutką pomarańczy
Składniki:
6 jaj
1 szklanka
wody
1 szklanka
oliwy
3 szklanki
mąki
2 szklanki
cukru
pół szklanki
rodzynek
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 łyżka
kakao
1 cukier
waniliowy
starta
skórka z pomarańczy
cukier puder
Sposób wykonania:
Na początek
ucieramy jajka wraz z cukrem, dodajemy olej i wodę. Następnie wsypujemy mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze miksujemy i dzielimy masę
na dwie równe części.
Do jednej
masy wsypujemy sparzone wcześniej rodzynki oraz skórkę pomarańczową.
Do drugiej
masy dodajemy kakao.
Gotowe masy
wlewamy do formy naprzemiennie, aby powstała mozaika.
Wstawiamy
babkę do piekarnika na ok. 50 min. i pieczemy w temp. 180 stopni.
Po
ostygnięciu posypujemy babkę cukrem pudrem.
Pozdrawiam,
Krysia :)
Oblizując się z łakomstwa, dziękujemy Krysi!
Agata
Oblizując się z łakomstwa, dziękujemy Krysi!
Agata
wtorek, 24 kwietnia 2012
Dorota Zamojska prezentuje swoje mazurki
Dorota jest naszym stałym gościem. Pamiętacie jej zdjęcia rodzinne? Może nie pamietacie, ale ja pamiętam, że odbyła tez podróż do Gutowa! Dziś Dorota zachwyci Was, jako mistrzyni kuchni.
Oto, co napisała:
W tym roku nieco zaszalałam i wyprodukowałam aż trzy
mazurki - co roku robię orzechowy, który jest absolutnie rewelacyjny,
bakaliowy też kilka razy już robiłam, a ponieważ znalazłam przepis na mazurek
makowy, a makowce moja rodzinka lubi, to postanowiłam go wypróbować.
Wszystkie były pyszne, szkoda, że tą drogą nie można
przesłać po kawałku do spróbowania.
A teraz przepisy.
1. Mazurek kruchy z masą makową, przepis z
tegorocznej "Przyjaciółki" nr 6/2012.
Składniki:
- ciasto: szklanka mąki, pół margaryny, 5 dag cukru,
1 żółtko, sól,1 łyżka mleka
- masa: 40 dag maku, 5 dag masła, 20 dag cukru, 2
białka, 15 dag bakalii
Sposób wykonania:
Mak wypłucz, zalej wrzątkiem, gotuj 10 min.
Odcedź, trzykrotnie zmiel.
Smaż 10 min z masłem, cukrem i bakaliami (np. rodzynki,
posiekane migdały, skórka pomarańczowa).
Na ciasto margarynę posiekaj z mąką, cukrem i
szczyptą soli. Dodaj żółtko, zagnieć ciasto.
Z ciasta odkrój niewielki kawałek. Resztę
rozwałkuj na placek, przełóż do prostokątnej formy, ponakłuwaj. Upiecz na złoty
kolor w temp. 200 st. C (ok 15 min).
Ostudzoną masę makową połącz z pianą z białek.
Wyłóż na kruchy spód, udekoruj kratką z pozostałego ciasta. Posmaruj j
mlekiem. Piecz całość ok 25 min w temp. 190 st. C, udekoruj według uznania.
Tyle przepis oryginalny, ponieważ miałam gotową masę
makową, ułatwiłam sobie życie i ją wykorzystałam, dodałam tylko trochę
miodu, kieliszek (mały) rumu i duuuuużo bakalii - rodzynki, orzechy,
migdały, żurawinę, skórkę pomarańczową, morele suszone. Zrobiłam też
ciasto z podwójnej porcji składników i zamiast wylepić ciastem prostokątną foremkę, zrobiłam 2 placki - jeden w kształcie pisanki i drugi - kurczaka
(chociaż byli tacy co się wyśmiewali, że to pszczółka Maja, bo w paski, no ale
pisanka była w paski, więc chciałam aby był komplet :-)
2. Mazurek bakaliowy.
Składniki: - 2 prostokątne wafle, duuuuużo bakalii,
trochę rumu, gotowa masa kajmakowa z puszki (wystarcza spokojnie na podwójną
porcję, czyli 4 wafle).
Wykonanie: bakalie posiekać, dodać rum, kajmak,
wymieszać, nałożyć na wafel, wyrównać, przykryć drugim waflem, przycisnąć
(najlepiej zostawić na noc) i dekorować - lukrem, czekoladą - czy kto lubi, moje w
dwóch odsłonach - w kolorowym lukrze i w czekoladzie.
3. Mazurek orzechowy, przepis z dołączanych do GW
wkładek z przepisami "Nowa Kuchnia Polska. Spotkania przy stole" nr 4 z 6
kwietnia 2006.
Składniki:
- ciasto: 40 dag mąki tortowej, 30 dag masła (ja
dałam margarynę i masło, z przewagą margaryny), 8 dag cukru pudru, 2 torebki
(32 g) cukru waniliowego, 3 żółtka, szczypta soli - wierzch: 20 dag masła, 20 dag miodu gryczanego (ja
dałam wielokwiatowy), 50 dag orzechów włoskich, płynna czekolada do
dekoracji. Wykonanie: Posiekaj nożem mąkę, masło, cukier puder
i cukier waniliowy.
Dodaj żółtka, sól i zagnieć ciasto. Ulep kulę, zawiń
ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto
miedzy dwoma kawałkami folii (wtedy nie przykleja się do walka). Spód powinien
być dość cienki - ok 5 mm.
Ciastem wyłóż natłuszczoną formę (duża blacha),
uformuj brzegi wysokie na 2 - 3 cm . Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto
widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut w temperaturze 180
st C. Zrób masę orzechową: w rondlu rozgrzej masło z miodem i dodaj
rozdrobnione orzechy.
Chwilę podgrzewaj, mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
na upieczony spód wyłóż masę orzechową i wyrównaj powierzchnię. Po
ostygnięciu udekoruj mazurek cienkimi paseczkami czekolady.
Mazurek orzechowy może nie wygląda zbyt efektownie,
ale w smaku jest wspaniały i u mnie znika zawsze jako pierwszy.
Generalnie wszystkie gorąco polecam.
Dorocie serdecznie dziękujemy! Jutro następna prezentacja.
Życzę Wam miłego dnia,
Agata
poniedziałek, 23 kwietnia 2012
Dziś Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich
Z tej okazji pragnę podziękować wszystkim bywalcom tego bloga i fanom "Cukierni Pod Amorem" za życzliwość, udział w naszych konkursach, za Wasze komentarze!
Tworzymy tu niewielką wspólnotę ludzi czytających, którzy w trylogii Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk odnaleźli cząstkę własnych przemyśleń.
Mam nadzieję, że ten piękny dzień uczcicie stosowną lekturą przy filiżance gorącej herbaty lub kawy, do czego zachęca nas swoim zdjeciem Kasia Hordyniec.
www.notatkicoolturalne.blox.pl
My zaś, ze swej strony, obiecujemy Wam nową, wspaniałą powieść na jesień.
Zaglądajcie też na naszą stronę: www.nk.com.pl Mamy zawsze wiele ciekawych propozycji!
Pozdrawiam i życzę Wam miłego tygodnia z książką!
Agata
piątek, 20 kwietnia 2012
Czester mnie zainspirował, czyli kolejny konkurs tylko dla mężczyzn!
A co byście powiedzieli na kolejny konkurs tylko dla mężczyzn?
Czesterowi dziękuję za pomysł! To jego komentarz był dla mnie inspiracją!
Tak! Kolejny konkurs będzie znów konkursem tylko dla panów! Poproszę Was o upieczenie ciasta. Możecie teraz potrenować, konkurs ogłoszę po długim weekendzie, dam Wam trochę czasu na szlifowanie umiejętności.
Rodzaj ciasta będziecie mogli wybrać sami. Na tym blogu mamy już całkiem sporo przepisów. Żony i przyjaciółki niech Wam podpowiedzą, które nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności.
Ale może Was nie doceniam, może macie nadzwyczajne umiejętności i wzorem Waldemara Hrycia, jesteście prawdziwymi zwierzętami cukierniczymi?
Co na to panie? Dopuścimy naszych panów do kuchennej konkurencji?
Zastanówmy się spokojnie przez weekend. Proszę o Wasze sugestie.
Pozdrawiam,
Agata
Mazurek Sylwii
Sylwia jest kolejną uczestniczką naszego konkursu na wielkanocne wypieki. Oto jej przepis:
Mazurek z masą kajmakową
Ciasto:
10 dag cukru pudru
10 dag margaryny
2 żółtka
20 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i
wyłożyć blachę.Upiec na
złoty kolor.
Masa kajmakowa:
1 margaryna
1 puszka masy krówkowej
rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, migdały.
polewa mleczna Dr. Oetkera
herbatniki
Do utartej margaryny dodać masę krówkową i chwilę
ucierać. Dodać dużo bakalii, wymieszać i wyłożyć na wcześniej upieczone
ciasto. Na masę wyłożyć herbatniki i polać polewą. W wersji dla dorosłych herbatniki można namoczyć w
rozcieńczonym alkoholu.
Pozdrawiam,
Sylwia Rycyk.
I my pozdrawiamy, podziwiając piękne kwiatki i kurczaczki na Twoim, Sylwio, mazurku. Dodałaś tu chyba jeszcze bitą śmietanę jako ozdobnik?
Dziękujemy Ci za udział w konkurskie!
W poniedziałek będziemy zajadać mazurki Doroty. Zapowiada się prawdziwa wielkanocna uczta!
Miłego weekendu życzy Wam
Agata z zespołem Naszej Księgarni
Subskrybuj:
Posty (Atom)