Małgorzata Gutowska-Adamczyk i Wydawnictwo Nasza Księgarnia zapraszają do lektury!

Trzytomowa saga o Gutowie to wędrówka przez stulecia w świecie szlacheckich dworków oraz współczesnej polskiej prowincji.

"Podróż do miasta świateł"

"Podróż do miasta świateł"
Fascynujący obraz stu lat artystycznego Paryża Autorki "Cukierni Pod Amorem"

piątek, 20 kwietnia 2012

Mazurek Sylwii

Sylwia jest kolejną uczestniczką naszego konkursu na wielkanocne wypieki. Oto jej przepis:


Mazurek z masą kajmakową

Ciasto:

10 dag cukru pudru
10 dag margaryny
2 żółtka
20 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć blachę.Upiec na
złoty kolor.

Masa kajmakowa:
1 margaryna
1 puszka masy krówkowej
rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, migdały.
polewa mleczna Dr. Oetkera
herbatniki

Do utartej margaryny dodać masę krówkową i chwilę ucierać. Dodać dużo  bakalii, wymieszać i wyłożyć na wcześniej upieczone ciasto. Na masę wyłożyć  herbatniki i polać polewą. W wersji dla dorosłych herbatniki można namoczyć w rozcieńczonym alkoholu.



Pozdrawiam,
Sylwia Rycyk.

I my pozdrawiamy, podziwiając piękne kwiatki i kurczaczki na Twoim, Sylwio, mazurku. Dodałaś tu chyba jeszcze bitą śmietanę jako ozdobnik?
Dziękujemy Ci za udział w konkurskie!

W poniedziałek będziemy zajadać mazurki Doroty. Zapowiada się prawdziwa wielkanocna uczta!

Miłego weekendu życzy Wam
Agata z zespołem Naszej Księgarni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz