Małgorzata Gutowska-Adamczyk i Wydawnictwo Nasza Księgarnia zapraszają do lektury!

Trzytomowa saga o Gutowie to wędrówka przez stulecia w świecie szlacheckich dworków oraz współczesnej polskiej prowincji.

"Fortuna i namiętności. Klątwa"

"Fortuna i namiętności. Klątwa"
Polska sarmacka w czasach saskich.

piątek, 20 kwietnia 2012

Mazurek Sylwii

Sylwia jest kolejną uczestniczką naszego konkursu na wielkanocne wypieki. Oto jej przepis:


Mazurek z masą kajmakową

Ciasto:

10 dag cukru pudru
10 dag margaryny
2 żółtka
20 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć blachę.Upiec na
złoty kolor.

Masa kajmakowa:
1 margaryna
1 puszka masy krówkowej
rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, migdały.
polewa mleczna Dr. Oetkera
herbatniki

Do utartej margaryny dodać masę krówkową i chwilę ucierać. Dodać dużo  bakalii, wymieszać i wyłożyć na wcześniej upieczone ciasto. Na masę wyłożyć  herbatniki i polać polewą. W wersji dla dorosłych herbatniki można namoczyć w rozcieńczonym alkoholu.



Pozdrawiam,
Sylwia Rycyk.

I my pozdrawiamy, podziwiając piękne kwiatki i kurczaczki na Twoim, Sylwio, mazurku. Dodałaś tu chyba jeszcze bitą śmietanę jako ozdobnik?
Dziękujemy Ci za udział w konkurskie!

W poniedziałek będziemy zajadać mazurki Doroty. Zapowiada się prawdziwa wielkanocna uczta!

Miłego weekendu życzy Wam
Agata z zespołem Naszej Księgarni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz