Małgorzata Gutowska-Adamczyk i Wydawnictwo Nasza Księgarnia zapraszają do lektury!

Wśród książek Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk znajdziecie powieści obyczajowe, historyczne, groteskę, powieść autobiograficzną. Zapraszamy do lektury!



niedziela, 29 kwietnia 2012

Henry Miller o czytelnikach, czyli konkurs na długi weekend



W "Książkach mojego życia" Henry Miller powiedział:

"I choć czytanie na pierwszy rzut oka może nie wydawać się aktem stworzenia, jest nim w głębokim sensie tego słowa. Książka umarłaby bez entuzjastycznego czytelnika, który w rzeczywistości jest odpowiednikiem autora i bardzo często jego utajonym rywalem. Człowiek, który rozgłasza dobre słowo, pomnaża nie tylko życie omawianej książki, ale i sam akt tworzenia. Tchnie duszę w innych czytelników. Wszędzie podtrzymuje twórczego ducha. Dobry czytelnik, podobnie jak dobry autor, wie bowiem, że wszystko wypływa z tego samego źródła. Wie, że nie mógłby uczestniczyć w osobistym przeżyciu autora, gdyby sam nie składał się z identycznej substancji."

Ta głęboka prawda, często przez nas niedostrzegana, jest jedną z sił napędowych czytelnictwa. Chcemy się dzielić naszymi czytelniczymi doświadczeniami z koleżanką, mamą, przyjaciółką, siostrą.
Opowiedzcie w komentarzach do tego posta, z kim podzieliliście się "Cukiernią", komu ją poleciliście. Może pamiętacie okoliczności?

Zostawiajcie wieści tu lub na naszym profilu facebookowym, gdzie już trwa dyskusja.
Najciekawsze nagrodzimy! Macie czas do niedzieli, 6 maja.

Niecierpliwie czekamy na Wasze opowieści! Miłego majowego wypoczynku życzy Wam
Agata z zespołem Naszej Księgarni

piątek, 27 kwietnia 2012

Majowe spotkania autorskie Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk


7.05

godzina 16:00

Miejsko-Gminna Biblioteka Publiczna w Janikowie
ul.Dworcowa 1
88-160 Janikowo

godzina 18:30

Rejonowa Biblioteka Publiczna w Szubinie
ul.Kcyńska 11
89-200 Szubin

8.05
godzina 14:00 - spotkanie dla młodzieży
godzina 18:00 - spotkanie dla dorosłych
Biblioteka Publiczna Miasta i Gminy we Wrześni
ul. Dzieci Wrzesińskich 13
62-300 Września

9.05
godzina 10:00
Biblioteka Publiczna Gminy Stare Miasto - Filia w Liścu Wielkim
ul. Rubinowa
62-571 Stare Miasto

godzina 12:00
Żychlin

godzina 18:30
Biblioteka Publiczna Gminy Stare Miasto
ul. Główna 16
Stare Miasto

10.05

godzina 10:00
godzina 12:00

Dom Kultury "Bajka"
os. Wichrowe Wzgórze 124
61- 699 Poznań

godzina 18:00

Księgarnia " z Bajki"
os. Przyjaźni 125
Poznań

13.05

godzina 12:00 - 13:00 stoisko PWN, A131

godzina 13:15 - 14:30 stoisko Granic.pl  C397
Warszawskie Targi Książki, Warszawa Pałac Kultury i Nauki

15.05

godzina 10:00
Gimnazjum Gminne w Kołbieli

godzina 12:00
Gimnazjum Gminne
ul. Warszawska 78a
05- 311 Dębe Wielkie

22. 05

godzina 10:00

Miejskie Gimnazjum w Zielonce
ul. Łukasińskiego 1/3
Zielonka

25.05

godzina 17:00 - spotkanie dla dorosłych

Biblioteka Gminna (budynek Urzędu Gminy)
ul. Długa 20
96-514 Rybno

29.05
godzina 12:00  - spotkanie dla młodzieży

Powiatowa Biblioteka Publiczna
ul. Żwirki i Wigury 4
98-200 Sieradz

godzina 18:00 - spotkanie dla dorosłych

Powiatowa Biblioteka Publiczna
ul. Żwirki i Wigury 4
98-200 Sieradz

31.05
godzina 17:00

Szkoła Artystyczna Ełckie Centrum Kultury
ul. Wojska Polskiego 47
19-300 Ełk

godzina 19:00

Miejski Dom Kultury
ul. Wojska Polskiego 20
Grajewo

W imieniu Wydawnictwa Nasza Księgarnia oraz Autorki, serdecznie zapraszam!

Agata

Rozwiązanie konkursu na wielkanocne wypieki

Drogie uczestniczki konkursu na babki i mazurki!

Wasze wypieki wyglądają pięknie i wyobrażamy sobie, że były bardzo smaczne.
Jury postanowiło nagrodzić drobnymi upominkami autorki wszystkich opublikowanych na blogu babek i mazurków.

Proszę o przesłanie Waszych adresów na: a.napiorska@nk.com.pl
W temacie napiszcie: konkurs - wielkanocne wypieki

Miłego dnia,
Agata


Małgorzata Gutowska-Adamczyk rozmawia...



Kilka dni temu nakładem PWN ukazała się książka, w której Autorka "Cukierni Pod Amorem" prowadzi ze swoimi Czytelniczkami dyskusję o życiu  .
Miło nam, że wokół naszej książki wytworzyła się tak życzliwa i pełna wzajemnego zrozumienia społeczność.

 W oczekiwaniu na "Podróż do miasta świateł" być może zechcecie zajrzeć do środka. Przed nami długi weekend, zapraszam do lektury tej, a także innych naszych pozycji, które znajdziecie na www.nk.com.pl.

Życzę miłej rozrywki i owocnych przemyśleń,
Agata

czwartek, 26 kwietnia 2012

Mazurek orzechowy i baba wielkanocna Ani


Ania Cichal zaprasza nas dziś na swój mazurek orzechowy.  



Składniki ciasta:

*15 dag orzechów
*15 dag masła
*8 łyżek cukru
*5 łyżek mąki
* 3 białka
* tłuszcz i bułka tarta do formy

Składniki polewy:

*3 żółtka
*8 łyżek cukru i cukier waniliowy
*1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
* orzechy do dekoracji

 Orzechy zemleć,masło utrzeć do białości dodając do tego cukier, wymieszać delikatnie dodając do utartego masła na przemian przesianą mąkę,pianę i mielone orzechy. ciasto włożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą piec ok 30 min w średnio gorącym piekarniku. przygotować polewę: żółtka utrzeć z cukrami dodając mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Upieczone ciasto natychmiast nasmarować polewa i udekorować orzechami i ponownie wstawić do piekarnika na 3-4 minuty.


Baba wielkanocna

składniki:
* 4 jajka
*1 szklanka cukru
*2 budynie bananowe
* 330 g mąki pszennej
*300 ml jogurtu naturalnego
* 200 ml oleju
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Białka ubic na sztywną pianę dodać cukier, zółtka i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem d/p. Do masy jajecznej dodawać naprzemian mąkę, jogurt olej. Ciasto wyłozyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą formy piec ok 45 min w 180 stopniach.

Pozdrawiam
Anna Cichal

środa, 25 kwietnia 2012

Krysia zaprasza na babkę kakaową z nutką pomarańczy






Składniki:

6 jaj
1 szklanka wody
1 szklanka oliwy
3 szklanki mąki
2 szklanki cukru
pół szklanki rodzynek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 cukier waniliowy
starta skórka z pomarańczy
cukier puder

Sposób wykonania:

Na początek ucieramy jajka wraz z cukrem, dodajemy olej i wodę. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze miksujemy i dzielimy masę na dwie równe części.

Do jednej masy wsypujemy sparzone wcześniej rodzynki oraz skórkę pomarańczową.
Do drugiej masy dodajemy kakao.

Gotowe masy wlewamy do formy naprzemiennie, aby powstała mozaika.
Wstawiamy babkę do piekarnika na ok. 50 min. i pieczemy w temp. 180 stopni.
Po ostygnięciu posypujemy babkę cukrem pudrem.

Pozdrawiam,
Krysia :)

Oblizując się z łakomstwa, dziękujemy Krysi!
Agata 

wtorek, 24 kwietnia 2012

Dorota Zamojska prezentuje swoje mazurki




Dorota jest naszym stałym gościem. Pamiętacie jej zdjęcia rodzinne? Może nie pamietacie, ale ja pamiętam, że odbyła tez podróż do Gutowa! Dziś Dorota zachwyci Was, jako mistrzyni kuchni.
Oto, co napisała:


W tym roku nieco zaszalałam i wyprodukowałam aż trzy mazurki - co roku robię orzechowy, który jest absolutnie rewelacyjny, bakaliowy też kilka razy już robiłam, a ponieważ znalazłam przepis na mazurek makowy, a makowce moja rodzinka lubi, to postanowiłam go wypróbować.

Wszystkie były pyszne, szkoda, że tą drogą nie można przesłać po kawałku do spróbowania.

A teraz przepisy.

1. Mazurek kruchy z masą makową, przepis z tegorocznej "Przyjaciółki" nr 6/2012.



Składniki:

- ciasto: szklanka mąki, pół margaryny, 5 dag cukru, 1 żółtko, sól,1 łyżka mleka

- masa: 40 dag maku, 5 dag masła, 20 dag cukru, 2 białka, 15 dag bakalii


Sposób wykonania:

Mak wypłucz, zalej wrzątkiem, gotuj 10 min. Odcedź, trzykrotnie zmiel.
Smaż 10 min z masłem, cukrem i bakaliami (np. rodzynki, posiekane migdały, skórka pomarańczowa).

Na ciasto margarynę posiekaj z mąką, cukrem i szczyptą soli. Dodaj żółtko, zagnieć ciasto.
Z ciasta odkrój niewielki kawałek. Resztę rozwałkuj na placek, przełóż do prostokątnej formy, ponakłuwaj. Upiecz na złoty kolor w temp. 200 st. C (ok 15 min).

Ostudzoną masę makową połącz z pianą z białek. Wyłóż na kruchy spód, udekoruj kratką z pozostałego ciasta. Posmaruj j mlekiem. Piecz całość ok 25 min w temp. 190 st. C, udekoruj według uznania.

Tyle przepis oryginalny, ponieważ miałam gotową masę makową, ułatwiłam sobie życie i ją wykorzystałam, dodałam tylko trochę miodu, kieliszek (mały) rumu i duuuuużo bakalii - rodzynki, orzechy, migdały, żurawinę, skórkę pomarańczową, morele suszone. Zrobiłam też ciasto z podwójnej porcji składników i zamiast wylepić ciastem  prostokątną foremkę, zrobiłam 2 placki - jeden w kształcie pisanki i drugi - kurczaka (chociaż byli tacy co się wyśmiewali, że to pszczółka Maja, bo w paski, no ale pisanka była w paski, więc chciałam aby był komplet :-)



2. Mazurek bakaliowy.



Składniki: - 2 prostokątne wafle, duuuuużo bakalii, trochę rumu, gotowa masa kajmakowa z puszki (wystarcza spokojnie na podwójną porcję, czyli 4 wafle).

Wykonanie: bakalie posiekać, dodać rum, kajmak, wymieszać, nałożyć na wafel, wyrównać, przykryć drugim waflem, przycisnąć (najlepiej zostawić na noc) i dekorować - lukrem, czekoladą - czy kto lubi, moje w dwóch odsłonach - w kolorowym lukrze i w czekoladzie.



3. Mazurek orzechowy, przepis z dołączanych do GW wkładek z przepisami "Nowa Kuchnia Polska. Spotkania przy stole" nr 4 z 6 kwietnia 2006.



Składniki:

- ciasto: 40 dag mąki tortowej, 30 dag masła (ja dałam margarynę i masło, z przewagą margaryny), 8 dag cukru pudru, 2 torebki (32 g) cukru waniliowego, 3 żółtka, szczypta soli - wierzch: 20 dag masła, 20 dag miodu gryczanego (ja dałam wielokwiatowy), 50 dag orzechów włoskich, płynna czekolada do dekoracji. Wykonanie: Posiekaj nożem mąkę, masło, cukier puder i cukier waniliowy.

Dodaj żółtka, sól i zagnieć ciasto. Ulep kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto miedzy dwoma kawałkami folii (wtedy nie przykleja się do walka). Spód powinien być dość cienki - ok 5 mm.

Ciastem wyłóż natłuszczoną formę (duża blacha), uformuj brzegi wysokie na 2 - 3 cm . Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut w temperaturze 180 st C. Zrób masę orzechową: w rondlu rozgrzej masło z miodem i dodaj rozdrobnione orzechy.

Chwilę podgrzewaj, mieszając. Odstaw do ostygnięcia. na upieczony spód wyłóż masę orzechową i wyrównaj powierzchnię. Po ostygnięciu udekoruj mazurek cienkimi paseczkami czekolady.

Mazurek orzechowy może nie wygląda zbyt efektownie, ale w smaku jest wspaniały i u mnie znika zawsze jako pierwszy.
Generalnie wszystkie gorąco polecam.


Dorocie serdecznie dziękujemy! Jutro następna prezentacja.

Życzę Wam miłego dnia,
Agata

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Dziś Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich




Z tej okazji pragnę podziękować wszystkim bywalcom tego bloga i fanom "Cukierni Pod Amorem" za życzliwość, udział w naszych konkursach, za Wasze komentarze!
Tworzymy tu niewielką wspólnotę ludzi czytających, którzy w trylogii Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk odnaleźli cząstkę własnych przemyśleń.
Mam nadzieję, że ten piękny dzień uczcicie stosowną lekturą przy filiżance gorącej herbaty lub kawy, do czego zachęca nas swoim zdjeciem Kasia Hordyniec.
www.notatkicoolturalne.blox.pl

My zaś, ze swej strony, obiecujemy Wam nową, wspaniałą powieść na jesień.
Zaglądajcie też na naszą stronę: www.nk.com.pl Mamy zawsze wiele ciekawych propozycji!

Pozdrawiam i życzę Wam miłego tygodnia z książką!
Agata

piątek, 20 kwietnia 2012

Czester mnie zainspirował, czyli kolejny konkurs tylko dla mężczyzn!


A co byście powiedzieli na kolejny konkurs tylko dla mężczyzn?
Czesterowi dziękuję za pomysł! To jego komentarz był dla mnie inspiracją!

Tak! Kolejny konkurs będzie znów konkursem tylko dla panów! Poproszę Was o upieczenie ciasta. Możecie teraz potrenować, konkurs ogłoszę po długim weekendzie, dam Wam trochę czasu na szlifowanie umiejętności.

Rodzaj ciasta będziecie mogli wybrać sami. Na tym blogu mamy już całkiem sporo przepisów. Żony i przyjaciółki niech Wam podpowiedzą, które nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności.
Ale może Was nie doceniam, może macie nadzwyczajne umiejętności i wzorem Waldemara Hrycia, jesteście prawdziwymi zwierzętami cukierniczymi?

Co na to panie? Dopuścimy naszych panów do kuchennej konkurencji?
Zastanówmy się spokojnie przez weekend. Proszę o Wasze sugestie.

Pozdrawiam,

Agata

Mazurek Sylwii

Sylwia jest kolejną uczestniczką naszego konkursu na wielkanocne wypieki. Oto jej przepis:


Mazurek z masą kajmakową

Ciasto:

10 dag cukru pudru
10 dag margaryny
2 żółtka
20 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć blachę.Upiec na
złoty kolor.

Masa kajmakowa:
1 margaryna
1 puszka masy krówkowej
rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, migdały.
polewa mleczna Dr. Oetkera
herbatniki

Do utartej margaryny dodać masę krówkową i chwilę ucierać. Dodać dużo  bakalii, wymieszać i wyłożyć na wcześniej upieczone ciasto. Na masę wyłożyć  herbatniki i polać polewą. W wersji dla dorosłych herbatniki można namoczyć w rozcieńczonym alkoholu.



Pozdrawiam,
Sylwia Rycyk.

I my pozdrawiamy, podziwiając piękne kwiatki i kurczaczki na Twoim, Sylwio, mazurku. Dodałaś tu chyba jeszcze bitą śmietanę jako ozdobnik?
Dziękujemy Ci za udział w konkurskie!

W poniedziałek będziemy zajadać mazurki Doroty. Zapowiada się prawdziwa wielkanocna uczta!

Miłego weekendu życzy Wam
Agata z zespołem Naszej Księgarni