Małgorzata Gutowska-Adamczyk i Wydawnictwo Nasza Księgarnia zapraszają do lektury!

Wśród książek Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk znajdziecie powieści obyczajowe, historyczne, groteskę, powieść autobiograficzną. Zapraszamy do lektury!



środa, 25 kwietnia 2012

Krysia zaprasza na babkę kakaową z nutką pomarańczy






Składniki:

6 jaj
1 szklanka wody
1 szklanka oliwy
3 szklanki mąki
2 szklanki cukru
pół szklanki rodzynek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 cukier waniliowy
starta skórka z pomarańczy
cukier puder

Sposób wykonania:

Na początek ucieramy jajka wraz z cukrem, dodajemy olej i wodę. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze miksujemy i dzielimy masę na dwie równe części.

Do jednej masy wsypujemy sparzone wcześniej rodzynki oraz skórkę pomarańczową.
Do drugiej masy dodajemy kakao.

Gotowe masy wlewamy do formy naprzemiennie, aby powstała mozaika.
Wstawiamy babkę do piekarnika na ok. 50 min. i pieczemy w temp. 180 stopni.
Po ostygnięciu posypujemy babkę cukrem pudrem.

Pozdrawiam,
Krysia :)

Oblizując się z łakomstwa, dziękujemy Krysi!
Agata 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam babkę, takie ciasto mogłabym jeść i jeść :-) ale widzę, że jeszcze jeden mój ulubiony smakołyk jest po lewej stronie zdjęcia, mniam, mniam. Mój mąż nie może zrozumieć jak można zjadać tyle "maczków" , ja wiem ;-)

    OdpowiedzUsuń