Zapraszamy do lektury!

Zapraszamy do lektury!

Małgorzata Gutowska-Adamczyk i Wydawnictwo Nasza Księgarnia zapraszają do lektury!

Wśród książek Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk znajdziecie powieści obyczajowe, historyczne, groteskę, powieść autobiograficzną. Zapraszamy do lektury!



piątek, 8 czerwca 2012

Natalia kusi truskawkowym sercem

Bardzo smacznie i ponętnie wygląda ciasto, które zaproponowała Natalia:


Aż ślinka cieknie na myśl o tym, jak smakują truskawki na biszkopcie, zanurzone w pusznym słodkim kremie!
Natalia nie przysłała dokładnego przepisu, napisała do nas jedynie:


Przesyłam zdjęcia do konkursu truskawkowego. Moje ciasto to "Truskawkowe serce" - puszysty biszkopt z kremem śmietanowo - truskawkowym i oczywiście z  truskawkowym sercem, zadowoli podniebienie każdego ciastożercy :-)))pozdrawiam Natalia Stasyszyn
Prosimy, Natalio, abyś w komentarzu zechciała uzupełnić przepis, być może nasi goście chcieliby wykonać Twoje ciasto w swoich domach?

Tu jeszcze jedna fotografia pysznego podwieczorku z ciastem truskawkowym w roli głównej oraz książką, jako nieodzownym elementem popołudniowej przyjemności:


Ciastożercy dziękuja Natalii i czekają na inne wcielenia truskawki. Mistrzynie cukiernicze, do dzieła! Macie jeszcze cały weekend!

Pozdrawiam,
Agata

1 komentarz:

  1. Natalia Stasyszyn9 czerwca 2012 20:50

    Truskawkowe serce

    Składniki:
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 galaretka truskawkowa
    - 500 g śmietany 30%
    - ok. 1 kg truskawek

    Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać szklankę cukru cały czas ubijając. Kolejno dodawać żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do natłuszczonej formy. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni.
    Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Kremówkę ubić. Tężejącą galaretkę dodać do ubitej kremówki i zmiksować. Do masy włożyć ok. 30 dag truskawek pokrojonych w małe cząstki.
    Biszkopt przekroić na dwie części. Przełożyć większą częścią masy truskawkowej. Pozostałą część masy wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć serce z truskawek. Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń