Małgorzata Gutowska-Adamczyk i Wydawnictwo Nasza Księgarnia zapraszają do lektury!

Wśród książek Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk znajdziecie powieści obyczajowe, historyczne, groteskę, powieść autobiograficzną. Zapraszamy do lektury!



niedziela, 10 czerwca 2012

Pyszny i zabawny skubaniec Sabinki

Sabinka jest również naszą konkursową weteranką. Tym razem przysłała nam zdjęcia pysznego "skubańca":


Niestety, w mailu zabrakło przepisu, prosimy więc, abyś Sabinko, jeśli to przeczytasz, dopisała go w komentarzu. Oto kolejne pyszne zdjęcie:


Musicie przyznać, że skubaniec prezentuje się smakowicie!



Czy nie pociekła Wam ślinka?

Miłej niedzieli,
Agata

2 komentarze:

  1. Śmieszny, bo jeszcze był gorący jak robiłam zdjęcia :) Jednak musiałam, bo inaczej pewnie nie doczekałby sesji :) Był pycha :)

    Uproszczony i szybki "skubaniec"
    Ciasto:
    1/2 kostki margaryny + 1 łyżka
    3 jajka (żółtka)
    25 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru

    Wyrobić ciasto i włożyć na 20 minut do lodówki.

    Piana:
    1/2 szklanki cukru
    3 białka
    Ubić na sztywną pianę

    Owoce: w tym przypadku dość duże truskawki, ale mogą być również inne owoce.

    Ciasto podzielić na dwie części: większą i mniejszą.Tę większą wykleić dno wysmarowanej i wysypanej mąką lub bułką tartą dno blaszki. Z drugiej części poszarpać ciasto na te zakryte dno, lecz troszkę zostawić jeszcze na wierzch placka. Ułożyć owoce. Przykryć je pianą z białek.Na wierzch poszarpać resztę pozostałego ciasta.
    Piec ok 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
    Smacznego.

    Pozdrawiam cieplutko,
    Sabina

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest na małą blaszkę.
    S.

    OdpowiedzUsuń