Zaroiło się w mojej skrzynce od przepisów na szarlotkę, bardzo dziękuję! Niestety kilka z nich wylądowało w spamie, dlatego ich od razu nie zauważyłam, za co bardzo przepraszam. Będę wklejała Wam jeden przepis dziennie, żebyście się całkiem nie zasłodzili.
Dziś przepis Justyny Koseckiej z Bydgoszczy.
Justyna pisze:
Witam,
Oczywiście nie muszę pisać, że “Cukiernię pod Amorem” czyta się jednym tchem, nawet mając małe dziecko i perspektywę nieprzespanej nocy Tak pięknej polszczyzny szukać można ze świecą wśród dostępnych książek, a “spacer” po zamku i okolicach to czysta przyjemność. Dlatego zainspirowana wyzwaniem właśnie upiekłam szarlotko/jabłecznik.
Oto przepis:
wersja duża:
1kg słodko-winnych jabłek
1 szkl. cukru
1szkl. mąki tortowej
1szkl. kaszy manny
1 kostka margaryny do pieczenia lub masła (prosto z lodówki).
-suche części połączyć i wymieszać.
-jabłka zetrzeć na grubych oczkach.
-kłaść na zmianę w foremce 1/3 części suchej-1/3 części jabłek. Na wierzchu zetrzeć masło/margarynę.
-włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec ok 45-50min.
Wersja mała (jak na zdjęciu) pieczona w foremkach do muffinek:
2 jabłka
niepełna filiżanka mąki
niepełna filiżanka cukru
niepełna filiżanka kaszy manny
1/4 kostki masła/margaryny
włożyć jak wyżej z tym że do 6 foremek od muffinek. Piec w tej samej temp, tylko krótszym czasie.
Smacznego. Przepis jest szybki i niewiarygodnie prosty.
Dziękujemy bardzo! Mnie szczególnie zainspirował przepis na wersję mini! Na pewno spróbuję się z nim zmierzyć! Pozdrawiam Justynę i Was wszystkich! Jutro kolejny przepis, zajrzyjcie do "Cukierni Pod Amorem"!
Agata
Taką szarlotkę też czasem robię - u nas w domu nosi nazwę "Szarlotki sypanej".
OdpowiedzUsuńA robi się błyskawicznie:)
Witam chciałam sobie upiec piernik oszczedny z pokruszonymi herbatnikami ,bo kiedyś go jadłam ibardzo mi smakowal ,ale nie znam przepisu cz mi ktos jest w stanie podac taki przepis.na mejla elzbieta681@gmail.com
OdpowiedzUsuń