Szarlotka to jedno z ciast, które mi wychodzi, generalnie nie lubię piec, dlatego korzystam ze sprawdzonych i łatwych przepisów.
Mój przepis:
Szarlotka królewska:
Ciasto:
3 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1 kostka margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki proszu do pieczenia
5 żółtek
Masa:
1 kg jabłek + cynamon
Piana:
5 białek
1 szkl. cukru
Mąkę z proszkiem przesiać przez sito. Dodać resztę składników potrzebnych do ciasta i ugnieść. Wyrobione dobrze ciasto, zawinięte w folię aluminiową, włożyć na 1 godzinę do lodówki. Przygotować blaszkę, wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pianę ubić na sztywno z cukrem.
Ciasto cienko wyłożyć na dnie blachy, na to wyłożyć jabłka, posypać cynamonem. Następnie na tarce o grubych oczkach zetrzeć trochę ciasta. Na ciasto wyłożyć pianę, a następnie zetrzeć resztę ciasta.
Piec 1,15 h w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach.
Podawać z bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego!
Sabino,
Zapewniamy Cię, że nikogo nie musisz specjalnie zachęcać. Tak pięknie podaną szarlotkę zjada się już nawet oczami, a co jeśli jeszcze przed nosem leży miła i ciekawa książka!
Bardzo dziękujemy za przepis i czekamy na kolejne odsłony szarlotki! Wszak jesień i sezon na jabłka!
Czy ktoś może robi w swoim domu kieszonki z drożdżowego ciasta z całym jabłkiem? Lubię je kupować w jednej z cukierni, ale przepisu nie znam. Ktoś pomoże?
Pozdrawiam,
Agata
mniam!
OdpowiedzUsuń