Małgorzata Gutowska-Adamczyk i Wydawnictwo Nasza Księgarnia zapraszają do lektury!

Wśród książek Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk znajdziecie powieści obyczajowe, historyczne, groteskę, powieść autobiograficzną. Zapraszamy do lektury!



czwartek, 29 września 2011

Szarlotka Jarosławy


Rzutem na taśmę Jarosława dosłała nam jeszcze fotografię swojej szarlotki, dzięki czemu mamy kolejną Mistrzynię Cukierniczą. Bardzo się cieszę! Oto, co napisała do nas Jarka:

Dzień dobry! Przesyłam przepis na szarlotkę biszkoptową z surowymi jabłkami.

Składniki:

30 dag cukru
30 dag tłuszczu  ( margaryna)
6 jaj
25 dag mąki
25 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
cynamon
ok. 1, 5 - 2 kg jabłek

Wykonanie:
Tłuszcz utrzeć z mąką i proszkiem. Osobno ubić na pianę  białka, dodać cukier i żółtka (ubić do białości). Dodać jaja do mąki,  zetrzeć skórkę z cytryny. Ciasto wyłożyć na dość dużą blaszkę, posypać cynamonem. Obrane jabłka pokroić w plasterki i pokłaść na wierzch ciasta. Piec do zrumienienia(ok. 40 minut w 180 st. z termoobiegiem).

....i jeszcze torcik jabłkowy bez pieczenia

Produkty:
kostka masła
1 szklanka cukru pudru
żółtko
6 średniej wielkości kwaskowych jabłek (ok. kilograma)
herbatniki lub biszkopty w ilości potrzebnej do wyłożenia średniej tortownicy
galaretka owocowa
sok z cytryny, rodzynki

Wykonanie:

Rodzynki parzymy, a po 3 min. odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtko- masa powinna być jednolita i pulchna.Obrane jabłka ucieramy na tarce jarzynowej  dużymi otworami i natychmiast łączymy z masą kremową. Można dodać sok z cytryny. Masę wykładamy do totrownicy, której dno wyłożone jest herbatnikami lub biszkoptami. Całość lekko ugniatamy, wyrównujemy powierzchnię, z rodzynków układamy wzór. Całość zalewamy tężejącą
galaretką i wstawiamy do lodówki.

Życzę smacznego i słodko pozdrawiam - Jarosława Pawłowicz

Widzicie, jakie to wszystko proste? ;-) My dziękujemy Jarce za aktywne włączanie się w nasze życie blogowe. Jest tu Was zresztą więcej pań, które biorą udział w naszych konkursach, za co pięknie dziękuję!

Jutro już bezapelacyjnie ostatnia odsłona festiwalu szarlotki. A co to będzie? Niespodzianka!

Pozdrawiam i do jutra!
Agata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz