Marta napisała:
Witam,
Najprostszym sposobem na ciasto z jabłkami na każde zawołanie i w błyskawicznym czasie, jest mój autorski przepis "a la mama w biegu":
Gotowe ciasto francuskie lub kruche, które pieczemy 15 minut, potem na nie układamy jabłka prażone i jeszcze na 10 minut do piekarnika i voila, tarta gotowa. Nie jest może zabójczo piękna, ale jeszcze nie zdarzyło się, żeby przetrwała więcej niż 3-4 godziny, więc na zapas robię zawsze dwie. Na zdjęciach jest jedna z jabłek prażonych z cynamonem i jedna z jabłek i ananasa. Podnosi na duchu zwłaszcza w jesienne i zimowe wieczory, można ją przygotować, kiedy tylko przyjdzie ochota, wystarczy mieć rulon ciasta w zamrażarce i słoik prażonych jabłek, kompotu z jabłek, a ja po prostu zamrażam prażone jabłka w pojemnikach.
Można też oczywiście użyć świeżych jabłek i ułożyć je w piękną spiralę. Albo najpierw wyłożyć formę jabłkami i przykryć ciastem, wtedy będzie to tarta Tatin.
Pozdrawiam
Marta Orzeszyna
Marcie bardzo dziękujemy! Jej przepis jest o tyle ważny, że zostawia gospodyni domowej trochę czasu na czytanie. A trzeci tom "Cukierni" tuż, tuż...
Martę zatem dekorujemy wirtualnie oznaką Mistrzyni Cukierniczej Gutowa!
Czekam na Wasze wypieki do końca tygodnia, pamiętajcie o zdjęciu okładki, to ważne! Prośba do tych Pań, które zapomniały dosłać zdjęcia, aby uzupełniły swój mail.
Pozdrawiam,
Agata
Lubię tarty, są mniej kaloryczne niż zwykłe ciasto i rzeczywiście łatwe w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńAlicja
Rzeczywiście szybko i smacznie.
OdpowiedzUsuń