Małgorzata Gutowska-Adamczyk i Wydawnictwo Nasza Księgarnia zapraszają do lektury!

Wśród książek Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk znajdziecie powieści obyczajowe, historyczne, groteskę, powieść autobiograficzną. Zapraszamy do lektury!



środa, 14 września 2011

Szarlotka Doroty

Oto kolejne zaproszenie na słodki podwieczorek. Dorota Zamojska zaprasza nas na swoją domową szarlotkę. Spójrzcie, jak pięknie wygląda ciasto po wyjęciu z piekarnika:

Dorota napisała:

Witam!
Moja jesienna szarlotka jest z kruchego ciasta i z surowych jabłek - cieniutka warstewka ciasta i dużo jabłek! Nie wyglada może zbyt efektownie i niezbyt nadaje się  do podawania na eleganckich przyjęciach, raczej do zjedzenia w rodzinnym gronie, bo trudno ją ładnie pokroić - trzeba ją nakładać łyżką bo jest bardzo krucha, ale pyszna! A oto przepis:

"Szarlotka krucha"

- 30 dkg mąki
- 15 dkg tłuszczu
- 2-3 łyżki zimnej  wody
- szczypta soli
Wyrobić ciasto i minimum na godzinę włożyć do lodówki. W międzyczasie obrać i pokroić w grubą kostkę ok 1 kg winnych jabłek, wymieszać je w misce z cukrem pudrem i cynamonem, dodać trochę rodzynek - proporcje do smaku, ja daję niezbyt dużo cukru, a za to sporo rodzynek.
2/3 ciasta wyłożyć naczynie żarodporne, ponakłuwać i lekko podpiec, wyjąć z pieca, włożyć jabłka,  przykryć krążkiem z pozostałego ciasta (szczelnie) i upiec na złoty kolor.
No i zjeść - smacznego!

Przepis pochodzi z jakiejś gazety, ale nie pamiętam jakiej, piekę ją od około 20 lat!

Pozdrawiam,
Dorota Zamojska



A my pozdrawiamy Dorotę, żałując, że nie jesteśmy w tej chwili jej gośćmi!

Oblizując się skrycie, czekam na Wasze kolejne jabłeczniki oraz szarlotki! Jutro następna porcja słodkości! Spóźnialskim przypominam mój adres mailowy:
a.napiorska@nk.com.pl

Pamiętacie chyba, że przepis ze zdjęciem promowany będzie jeszcze ciepłym trzecim tomem "Cukierni Pod Amorem"?

Pozdrawiam,
Agata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz