Prawda, że piękna? Halina napisała:
Cynamonowa szarlotka:
Składniki:
-1 kg jabłek
-4 jajka
-2,5 szklanki mąki tortowej
-0,5 kostki masła
-100 ml śmietany
-łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 szklanki cukru
-cukier waniliowy + cukier puder
Śmietanę, cztery żółtka i cukier puder oraz łyżeczkę proszku do pieczenia ubić razem i dodać do posiekanego masła z mąką, wyrobić ciasto. Wcześniej przygotować jabłka – najlepiej zetrzeć na tarce lub pokroić w ćwiartki, posypać cynamonem. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne można jeszcze dosypać dwie łyżki cukru. ¾ ciasta wyłożyć w brytfance, a ¼ zostawić do pokruszenia na wierzchu. Jabłka wyłożyć na ciasto. Ubić pianę z 4 białek i pół szklanki cukru i wylać na jabłka, na wszystko pokruszyć pozostałe ciasto. Piec w 180° około 50 minut.
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego, Halina! Poniżej jeszcze zamówione zdjęcie - przepustka do prezentu, trzeciego tomu "Cukierni" ufundowanego przez wydawnictwo Nasza Księgarnia:
Pozdrawiamy Halinę, dziękując za przepis i piękne fotografie! Cieszymy się, że jest wśród naszych Czytelniczek tak wiele pań potrafiących piec wspaniałe ciasta, robić piękne zdjęcia i że chcecie się z nami podzielić swoim życiem domowym!
Serdecznie pozdrawiam,
Agata z zespołem NK
Śliczne zdjęcie i smakowicie wyglądająca szarlotka :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie można spróbować tych wszystkich pyszności... ;)
OdpowiedzUsuń