Zapraszamy do lektury!

Zapraszamy do lektury!

Małgorzata Gutowska-Adamczyk i Wydawnictwo Nasza Księgarnia zapraszają do lektury!

Wśród książek Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk znajdziecie powieści obyczajowe, historyczne, groteskę, powieść autobiograficzną. Zapraszamy do lektury!



piątek, 30 września 2011

"H", jak "Hryciowie.


Jak widzicie, na zamieszczonym zdjęciu brak jeszcze "Hryciów", ale nasza Czytelniczka, Marianna, zadbała o to, by ten brak jakoś nam zrekompensować. Oto, co napisała w swoim mailu:

Witam serdecznie,
Jako imienniczka jednej z bohaterek sagi, nie mogłam sobie odmówić, żeby nie przystąpić do jabłecznikowego szaleństwa. :-). Moja propozycja to rolada z surową masą jabłeczną. Lekka i delikatna szarlotka, którą można podać z filiżanką espresso, ze śmietaną, albo z porcją ulubionych lodów.

Ciasto:

5 jajek
15 dkg cukru
10 dkg mąki
1 łyżka masła do posmarowania pergaminu

Nadzienie:

1 kg jabłek
10 dkg cukru ( do masy używam drobnego )
1 łyżeczka mielonego cynamonu albo 1 łyżka skórki z cytryny
3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek. Pod koniec ubijania wsypuj po trochu cukier i ubijaj dalej, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodaj żółtka, mieszaj przez chwilę trzepaczką. Na masę przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką. Rozprowadź ciasto równo na natłuszczonym
pergaminie, ułożonym na prostokątnej blaszce. Piecz 15 minut w temp. 180 C. (jeśli masz piekarnik z termoobiegiem 160 'C ). Wyjmij ciasto na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem, zdejmij pergamin, a ciasto zwiń razem ze ściereczką w ścisły rulon. Odstaw do ostygnięcia.

Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na grubej tarce o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny. Dodaj
cynamon lub skórkę z cytryny i 1o dkg cukru. (Wszystko rzecz gustu, przy takich proporcjach farsz jest bardzo delikatny, można dodać oba dodatki, można dodać więcej cynamonu - tylko nie za dużo bo jabłka będą gorzkie!! ).
Ciasto odwiń ze ściereczki i pokryj warstwą jabłek. Ponownie zawiń ciasto i włóż na godzinę do lodówki.
Pozdrawiam, i życzę smacznego.
Marianna


I to już naprawdę koniec naszego szarlotkowego szaleństwa. Jeszcze raz dziękuję wszystkim paniom za pyszne przepisy i już myślę o konkursie piernikowym przed świętami. Co Wy na to?

Wasza Agata z Naszej Księgarni ;-)

3 komentarze: