Jak widzicie, na zamieszczonym zdjęciu brak jeszcze "Hryciów", ale nasza Czytelniczka, Marianna, zadbała o to, by ten brak jakoś nam zrekompensować. Oto, co napisała w swoim mailu:
Witam serdecznie,
Jako imienniczka jednej z bohaterek sagi, nie mogłam sobie odmówić, żeby nie przystąpić do jabłecznikowego szaleństwa. :-). Moja propozycja to rolada z surową masą jabłeczną. Lekka i delikatna szarlotka, którą można podać z filiżanką espresso, ze śmietaną, albo z porcją ulubionych lodów.
Ciasto:
5 jajek
15 dkg cukru
10 dkg mąki
1 łyżka masła do posmarowania pergaminu
Nadzienie:
1 kg jabłek
10 dkg cukru ( do masy używam drobnego )1 łyżeczka mielonego cynamonu albo 1 łyżka skórki z cytryny
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek. Pod koniec ubijania wsypuj po trochu cukier i ubijaj dalej, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodaj żółtka, mieszaj przez chwilę trzepaczką. Na masę przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką. Rozprowadź ciasto równo na natłuszczonym
pergaminie, ułożonym na prostokątnej blaszce. Piecz 15 minut w temp. 180 C. (jeśli masz piekarnik z termoobiegiem 160 'C ). Wyjmij ciasto na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem, zdejmij pergamin, a ciasto zwiń razem ze ściereczką w ścisły rulon. Odstaw do ostygnięcia.
Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na grubej tarce o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny. Dodaj
cynamon lub skórkę z cytryny i 1o dkg cukru. (Wszystko rzecz gustu, przy takich proporcjach farsz jest bardzo delikatny, można dodać oba dodatki, można dodać więcej cynamonu - tylko nie za dużo bo jabłka będą gorzkie!! ).Ciasto odwiń ze ściereczki i pokryj warstwą jabłek. Ponownie zawiń ciasto i włóż na godzinę do lodówki.
Pozdrawiam, i życzę smacznego.
Marianna
I to już naprawdę koniec naszego szarlotkowego szaleństwa. Jeszcze raz dziękuję wszystkim paniom za pyszne przepisy i już myślę o konkursie piernikowym przed świętami. Co Wy na to?
Wasza Agata z Naszej Księgarni ;-)
już się na to piszę, bo pierniczki mi wychodzą pyszne:)
OdpowiedzUsuńSmacznego :-)
OdpowiedzUsuńKonkurs piernikowy to świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń